Home - Tentoonstellingen

Wild. Tekeningen naar het leven

21 april t/m 26 augustus 2018

De tentoonstelling Wild. Tekeningen naar het leven presenteert prachtige dierstudies van onder anderen Paulus Potter, Albert Cuyp, Samuel van Hoogstraten, Hendrick Goltzius en Cornelis Saftleven. Hun tekeningen kwamen terecht in de collecties van voorname Amsterdamse verzamelaars zoals Carel Joseph Fodor (1803-1860) en Abraham Willet (1825-1888). Zij schonken hun collecties na hun overlijden aan de stad Amsterdam. Het Amsterdam Museum prijst zich gelukkig dat het deze zomer uit het kunstbezit van deze genereuze erflaters een kleine maar fijne tentoonstelling kan samenstellen in het Cromhouthuis, huis van verzamelaars.

Haig Balian, voormalig directeur van Artis, vertelt in de gratis audiotour verhalen over de dieren die zijn vereeuwigd op de tekeningen. Deze dieren, van koe tot maraboe, komen zo tot leven voor de aanschouwer. De audiotour is ook te beluisteren op deze pagina.

Stylistencollectief The Wunderkammer tekent voor de prachtige inrichting rondom de tentoonstelling en maakt daarbij gebruik van een uitbundige hoeveelheid opgezette dieren. Onder andere uit de collectie van de hedendaagse Duitse verzamelaar Wolfgang Vandrey, die gefascineerd wordt door hoenderachtigen en zijn leven wijdt aan het bestuderen en kweken ervan. Het Cromhouthuis krijgt daardoor een geheel nieuwe uitstraling.

Bij Wild! wordt een activiteitenprogramma georganiseerd met onder andere tekenlessen op vier vrijdagmiddagen, lezingen over de tekeningen én over de dieren en afternoon tea’s waarin een boeiende rondleiding wordt gecombineerd met een zoete en hartige afsluiting van het bezoek. Bezoek voor meer informatie over deze activiteiten de agenda.

De kop van een koe, door Paulus Potter
Een zittende Drentse patrijshond, door Hendrik Goltzius

Blijf op de hoogte