Home - Tentoonstellingen

Vernieuwd: Wild. Tekeningen naar het leven.

4 september t/m 16 december 2018

Deze zomer presenteerde het Cromhouthuis Wild. Tekeningen naar het leven. Deze tekeningen zijn echter kwetsbaar en mogen slechts een korte tijd in het licht van een tentoonstelling getoond worden. In de collectie van het Amsterdam Museum, de beheerder van het Cromhouthuis, zijn nog veel meer prachtige dierentekeningen te vinden. Daarom wordt Wild geheel vernieuwd, met 24 nieuwe, oude tekeningen en twee prenten van meesters als Paulus Potter, Cornelis Saftleven, Adriaen van de Velde en August Allebé.

Jan van Essen maakte deze prachtige ets van een leeuw in 1886.

In de 17de eeuw was het niet vanzelfsprekend dat wilde dieren beschikbaar waren om na te tekenen. Kunstenaars als Paulus Potter, Nicolaes Berchem en Adriaen van de Velde waren vermaard om hun landschappen met vee, dat wel ruim voorhanden was, en Melchior d´Hondecoeter was gespecialiseerd in de verbeelding van vogels. De beer van de hand van Cornelis Saftleven is wél een voorbeeld van een exotisch dier dat in de 17de eeuw werd vastgelegd.

Later, vanaf de opening in 1838 van Artis Natura Magistra komen kunstenaars daar dieren bestuderen en tekenen. In de tentoonstellingen zijn resultaten te zien van onder andere de 19de-eeuwse kunstenaars August Allebé en Jan van Essen, maar ook van de 20ste eeuwse August Grotegoed. Bij enkele tekeningen vertelt Haig Bahlian, voormalig directeur van ARTIS, verhalen bij de dieren die te zien zijn.

Blijf op de hoogte