Rariteitenkabinet

Voordat bezoekers van de familie Cromhout de Grote Salon mochten betreden, werden ze opgevangen in de Antichambre. Hier is ook het rariteitenkabinet te vinden. Tegenwoordig is dit de eerste schatkamer: een van de twee ruimtes die worden gebruikt voor de kleine maar fijne en steeds wisselende exposities die in het Cromhouthuis te zien zijn.

Een typisch fenomeen in de zeventiende en achttiende eeuw: rariteiten. Menig grachtenhuisbewoner bezat een ‘rariteitenkabinet’: een kamer met daarin vaak een ‘kunstkast’ vol deurtjes en laadjes, die een schat aan zeldzaamheden verborgen: bijzondere natuurverschijnselen, exotische voorwerpen en virtuoze ‘artefacten’, door mensenhanden gemaakt. Die nieuwsgierigheid naar verre oorden en vreemde streken is heel verklaarbaar in een tijd van overzeese handels- en ontdekkingsreizen. De inhoud van het rariteitenkabinet weerspiegelde de wereld zoals die toen bekend was.

Nu is in deze ruimte steeds een andere tentoonstelling te zien. Maar nog steeds krijgt de bezoeker het gevoel wat de gast eeuwen geleden moet hebben gekregen bij een bezoekje aan het rariteitenkabinet: verrassing!

 

Blijf op de hoogte