Keukens

In het Cromhouthuis zijn twee keukens te vinden: de kleine en de grote keuken. De grote keuken is al sinds de bouwtijd van het huis als keuken in gebruik. Hier op de benedenverdieping was het koel en bleven etenswaren langer goed. De kleine keuken is nog iets ouder dan de grote keuken. Hij dateert waarschijnlijk van vóór de bouwtijd van het Cromhouthuis. 

De kleine keuken
Toen Jacob Cromhout de bouwheer Philips Vingboons opdracht gaf om vier huizen te bouwen, stond op deze plek nog het kleine huis van de houthandelaar Cornelis Kerfbijl. Die was niet van plan om zomaar het veld te ruimen. Hierdoor kon Cromhout geen gesloten bouwblok realiseren en moest hij Kerfbijl uitkopen voor het destijds astronomische bedrag van ƒ 10.000 gulden. De bouw was toen al flink gevorderd en dus werd het huisje opgenomen in het grote geheel. Van deze keuken zijn de rood-groene tegels nog écht 17de-eeuws: ze komen van het Zweedse eiland Öland [ulland] in de Oostzee. Ook de waterput dateert nog uit de begintijd: die zit onder het ronde ijzeren deksel links voor de schouw. Hierin werd regenwater verzameld om mee te koken: zuiverder dan uit de vervuilde gracht.

De grote keuken
Een kleine keukenbrigade bereidde het eten dat boven door ander personeel werd opgediend. De grote keuken is nog tot het eind van de negentiende eeuw in gebruik geweest. Veel van het tentoongestelde keukengerei is daarom niet zeventiende-eeuws, maar ‘slechts’ ruim een eeuw oud. 

Blijf op de hoogte