Jacob de Wit-weken

Van vrijdag 31 augustus tot en met zondag 16 september organiseren het Cromhouthuis en Stichting Jacob de Wit2020 de Jacob de Wit-weken. Lezingen, rondleidingen en wandelingen brengen de ooit zo beroemde maar nu in vergetelheid geraakte Amsterdamse schilder Jacob de Wit (1695 – 1754) over het voetlicht.

De activiteiten hebben als uitvalsbasis Het Cromhouthuis aan de Herengracht 366 in Amsterdam, waar precies 300 jaar geleden Jacob de Wit de prachtige en nog altijd te bewonderen plafondschildering voltooide. Dankzij die opdracht, van eigenaar en mecenas Jacob Cromhout, kreeg de carrière van de jonge Jacob de Wit een vliegende start.

De nu grotendeels vergeten Amsterdamse schilder Jacob de Wit (1695-1754) werd beroemd door zijn vele schilderijen in monumentale stadspaleizen, buitenplaatsen en kerken in heel Nederland en Europa. Door zijn talent en schildertechniek was hij in staat om onder andere bedrieglijk echte, op beeldhouwwerk lijkende, schilderijen te maken die uiteindelijk zelfs naar hem zijn vernoemd: de ‘Witjes’.

Jacob de Wit - Drie amoretten met lauwerkransen, 1739 - Amsterdam Museum

Museumkaart-lezingen Jacob de Wit [vol]

Inmiddels zijn de drie Museumkaart-lezingen volgeboekt. Op vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 september en zondag 2 september worden er door verschillende deskundigen lezingen gegeven over Jacob de Wit, zijn leven en zijn werk. Meer informatie hierover vindt u op deze pagina.  

Jacob de Wit-lezing: De zoektocht

De werken van Jacob de Wit zijn veelal van hun oorspronkelijke locatie verdwenen; een van de uitzonderingen is het prachtige plafond in het Cromhouthuis. Henk Atze Dijkstra, van Stichting Jacob de Wit 2020, vertelt op zondag 2 september over de boeiende zoektocht naar de werken van Jacob de Wit, in Nederlandse maar ook in internationale collecties. Hier vindt u meer informatie. 

Het jubilerende plafond

Op zaterdag 8 en zondag 9 september geven museumdocenten om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur een korte toelichting op het bijzondere plafond van de Grote Salon in het Cromhouthuis, in 1718 geschilderd door de toen nog jonge Jacob de Wit. Deze toelichtingen zijn bij de entree van het Cromhouthuis inbegrepen.

Wandelingen op zoek naar Jacob

In het weekend van 15 en 16 september nemen gidsen u mee vanaf Museum Ons’ Lieve Heer op Solder of Museum Willet-Holthuysen naar Het Cromhouthuis. In deze musea bekijkt u de schilderingen door Jacob de Wit, en onderweg vertelt de gids alles vertellen over het leven aan de gracht in de 17de en 19de eeuw, en het netwerk van rijke Amsterdammers waarin Jacob de Wit zijn opdrachten vervulde. Op beide dagen zijn er twee wandelingen, een korte langs twee musea en een langere langs drie musea. Via deze pagina kunt u uw deelname aan de wandeling reserveren.

Blijf op de hoogte