Home - Activiteiten

Muziek aan de gracht

Elke zondag organiseren we samen met Museum Geelvinck een intiem kamerconcert in de Grote Salon van het Cromhouthuis. Op de Erard-vleugel uit 1892 van Romain d’Ansembourg brengen diverse musici een gevarieerd scala aan kamermuziek ten gehore. 

De concerten vinden wekelijks plaats op zondagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur (vanaf april van 16.45 tot 17.45). U kunt voorafgaand aan het concert genieten van een heerlijke high tea in Café Cromhout. Deze kunt u samen met uw concertkaartje bestellen in de webshop. 

Programma

MAART 

Zondag 26 maart 2017 | 16.00

De fameuze Russische fortepianist professor Alexei Lubimov speelt de twee beroemdste sonates van Ludwig van Beethoven, de sonate Pathétique en de Mondschein sonate afgewisseld met twee pareltjes van Jan Ladislav Dussek, de sonates Farewell en L'invocation. Alexei Lubimov (1944) is verbonden aan het Conservatorium van Moskou en het Mozarteum in Salzburg.

APRIL

LET OP: Vanaf april starten de wekelijkse concerten om 16.45 uur.

Zondag 2 april 2017 | 16.45

Een romantisch intermezzo. Sopraan Lyda van Tol, bas Ian Spencer, fluitiste Carole Spencer en pianiste Hisako Hirata vertolken verschillende gevoelens van liefde. Met o.a. een ballade van Chopin en een bas aria uit Verdi’s I Vespri Siciliani. Een boeiend en afwisselend programma over passie en hartstocht.

Zondag 9 april 2017 | 16.45

Russische liederen met sopraan Anna Azernikova en Olga Pashchenko op fortepiano. Twee jonge Russische rasmusici brengen een bloemlezing van romantische liederen en pianominiaturen, met muziek van o.a. John Field, Mikhail Glinka en Pjotr Tsjaikovski. Sopraan Anna Azernikova is een internationaal gerespecteerd zangeres met een speciale passie voor liedinterpretatie. De fameuze Olga Pashchenko behoort, dankzij haar veelzijdigheid, een fabelachtige techniek en haar gepassioneerde spel, tot één van de spannendste pianisten van de jonge generatie.

Zondag 16 april 2017 | 16.45

Franz Liszt aan de gracht door Martin Oei. De jonge en zeer getalenteerde Martin Oei speelt Franz Liszt op de fraaie Erard vleugel in de Salon van het Cromhouthuis. Martin heeft al heel lang een grote voorliefde voor dit type instrument. Op zijn veertiende speelde hij tijdens het Grachtenfestival op verschillende Erards. Samen met Daniël Wayenberg nam hij een CD op waarbij ze allebei een Erard vleugel bespeelden. Met de karakteristieke, transparante klank van dit instrument zal het werk van Franz Liszt, vertolkt door Martin Oei, helemaal tot zijn recht komen.

Zondag 23 april 2017 | 16.45

Sopraan Sabine Eichner sopraan en pianist Steven Faber met Die Liebe unter Künstlerpaaren. Liefde tussen kunstenaarsparen: liefdespaar Clara en Robert Schumann, de muzikale vriendschap tussen Johannes Brahms en Clara en wat Gustav en Alma Mahler met elkaar verbond en scheidde.

Zondag 30 april 2017 | 16.45

Pawel Motyczynski en Dorota Motyczynska, Pools pianoduo van grote klasse. Pawel Motyczynski en Dorota Motyczynska spelen vierhandig op de prachtige Erard vleugel een programma met zelden gespeelde, originele vierhandige composities. Met inleiding door de fameuze pianist Willem Brons.MEI            

Zondag 7 mei 2017 | 16.45

Larissa Groeneveld en Frank van de Laar. Celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar vormen al zo’n 30 jaar een prachtig en succesvol duo. Onlangs hebben ze weer een dubbel CD uitgebracht bij Gutman Records met werken die zelden of nooit gehoord worden.Tijdens dit concert spelen ze o.a. de sonate No.2 van J.S. Bach en de zeven variaties voor cello en piano van L. van Beethoven.

Zondag 14 mei 2017 | 16.45

Megumi Tanno - fortepiano. De befaamde Japanse fortepianiste Megumi Tanno speelt een romantisch programma over heimwee naar vroeger en het verlangen van de reiziger, met werken van Mendelssohn, Schumann, Brahms en Beethoven.

Zondag 21 mei 2017 | 16.45

L’amour con passión. Sopraan Suzanne Roels en pianist Maarten Hillenius brengen een prachtig programma vol liefde en passie. Suzanne zingt vanuit haar hart Franse en Spaanse Liederen uit de tijd van de ‘Belle Epoque’ en begin 20ste eeuw. Repertoire: Hahn, Fauré, en Berlioz. De Falla, Granados, Quastavino en Villa Lobos.

Zondag 28 mei 2017 | 16.45

De Bende van Drie met Tightrope. Improvisatie als sleutel tot verandering. Voor de pauze een set akoestische muziek, ‘Concert’. En na de pauze 'Tightrope', muziek met video als inspiratie. Tightrope is een voorstelling geïnspireerd op het verhaal van Philippe Petit die in 1973 op 400m hoogte tussen de Twin Towers danste. De Bende van Drie bestaat uit Onno van Swigchem saxofoons, Pieter Jan Cramer van den Bogaart Accordeon en Dion Nijland contrabas. In Tightrope aangevuld met Miranda van der Spek live video improvisatie.

Geelvinck

De Geelvinck Salon biedt al ruim 10 jaar een podium voor muzikale uitvoeringen op historische instrumenten uit de 18de en vroeg 19de eeuw. Na het vertrek uit het Geelvinck Hinlopen Huis, eind 2015, wordt de Geelvinck Salon nu voortgezet in het Cromhouthuis. Elke zondag vormt de Grote Salon het toneel voor deze bijzondere optredens. Kaarten zijn verkrijgbaar via de Geelvinck ticketshop

Er wordt gespeeld op de Erard vleugel uit 1892 van Romain d’Ansembourg. Romain d’Ansembourg (1946-2014) was een gepassioneerd fotograaf en bovendien een onvermoeibaar promotor van het bespelen van historische piano’s. Zijn muziekavonden genoten alom bekendheid en hij heeft zich steeds met groot enthousiasme ingezet voor het stimuleren van jong professioneel talent, alsmede voor de instandhouding van en excelleren op historische piano’s. Na zijn overlijden is de Erard-vleugel ter beschikking gesteld aan de Sweelinck Collectie. Deze wordt, in samenspraak met Willem Brons, ingezet voor muziekuitvoeringen, alsmede voor educatiedoeleinden op conservatoriumniveau.

Romain’s levensmotto:

Chaque arbre doit croître selon sa nature sinon il dépérit - Elke boom moet groeien volgens zijn natuur, zo niet, dan kwijnt hij weg.

logo fonds podiumkunst L

Blijf op de hoogte