Home - Activiteiten

De Schatkamercollectie: Werken van Maria Sibylla Merian

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat de wetenschapper en kunstenaar Maria Sibylla Merian (1647 – 1717) overleed. Voor het Cromhouthuis aanleiding om vanaf 31 maart de expositie “De Schatkamercollectie: Werken van Maria Sibylla Merian” te organiseren, met haar kleurrijke kunstwerken gebaseerd op onderzoek naar onder andere rupsen en vlinders. Deze kostbare en kwetsbare verzameling is afkomstig uit de Artis Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling is tot en met 18 juni 2017 te zien.

Maria Sibylla Merian werd in 1647 in het Duitse Frankfurt geboren en vestigde zich in 1691 in Amsterdam. Merian was een onafhankelijke vrouw met moderne opvattingen, ook over haar natuuronderzoek. Zo wilde ze de dieren die ze onderzocht in hun natuurlijke omgeving zien. Deze opvatting lag aan de basis voor haar reis naar Suriname, waar ze werkte aan haar bekendste boek 'Metamorphosis Insectorum Surinamensium'. In dit rijk geïllustreerde werk staat, net als in haar boek 'Raupen wunderbare Verwandlung', de metamorfose van rups naar vlinder centraal. De expositie geeft prachtig weer hoe Merian zich op het snijvlak van kunst en wetenschap bevond.

Florian Seyd en Ueli Signer van The Wunderkammer zijn de vormgevers van de tentoonstelling. Zij lieten zich inspireren door antieke boeken en originele prenten uit collectie van de Artis Bibliotheek (UvA) en combineren dit met preparaten en echte natuur.

Gratis audiotour

De Britse schrijver Redmond O’Hanlon heeft een speciale audiotour ingesproken bij de tentoonstelling. Deze tour is gratis verkrijgbaar bij de kassa.
Daarnaast worden er regelmatig activiteiten georganiseerd rondom de tentoonstelling, zoals interessante rondleidingen en lezingen. Hou de website in de gaten voor het meest recente aanbod. 

Ter gelegenheid van het 300e overlijdensjaar van Merian organiseert de Maria Sibylla Merian Society op 7, 8 en 9 juni een internationaal symposium over haar werk. De tentoonstelling, een samenwerking tussen de Artis Bibliotheek, Universiteit van Amsterdam en Amsterdam Museum is onderdeel van het programma. 

Blijf op de hoogte