'Ageless Garden'

Datum
Zondag 24 juni 2018
Tijd
16:45 - 18:30
Kosten
Verschillende prijs-categorieën
Locatie
Geelvinck Salon - Cromhouthuis
Aanmelden
Muziek aan de gracht

'Ageless Garden’ is de eerste solo CD, in februari dit jaar uitgekomen, van Ud- en Alper-speler Mehmet Polat, met gastmusici uit Turkije, Iran, Afghanistan en Mali. In dit concert spelen Mehmet Polat en percussionist Alper Kekec het repertoire van deze CD.

De oed (Arabisch عود; ook geschreven als oud of ud, uitspraak: oed) is een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten Het instrument wordt beschouwd als een voorloper van de luit (el ud werd lute) en valt vooral op omdat het geen gebruik maakt van fretten. De moderne oed heeft 12 snaren.

Mehmet Polat is een vakkundige ud speler, componist, ensemble leider en solist die inmiddels vele internationale tours op zijn naam heeft staan. Van Afrika tot India, Perzië tot de Balkan, van modern tot jazz, hij combineert verschillende muziekstijlen met zijn Alevi spirituele, Anatolische volks- en Ottomaans klassieke muziekachtergrond. Via improvisatie, eigen composities en zijn blik op de verscheidenheid van muziekstijlen is Mehmet constant op zoek naar nieuwe muzikale paden en inspiratie. Hij ontwikkelde een eigen techniek om verder te kunnen kijken dan de beperkingen van zijn eens zo traditionele instrument. Daardoor kan hij meer moderne en verder ontwikkelde muziekstukken spelen. Ook heeft hij een eigen ud ontwikkeld met twee extra bassnaren om de reikwijdte en functie van zijn instrument te vergroten.

Blijf op de hoogte